BALTIC SEA CIRCLE

Frequently Adventured Questions

 

 1. Wat heb ik nodig voor zo’n rally?
 2. Welke reisdocumenten heb ik nodig?
 3. Heb ik een aparte autoverzekering voor Rusland? En een internationaal rijbewijs?
 4. Wat is de minimumleeftijd voor deelname?
 5. Waaraan moet mijn voertuig voldoen?
 6. Hoe regel ik een voertuig?
 7. Waar en wanneer start de rally?
 8. Wat is er onderweg te doen?
 9. Waar slapen we?
 10. Mag ik me laten sponsoren?
 11. Hoe pimp ik my ride?
 12. Wat te doen bij pech?
 13. Wat doen we met ons voertuig na afloop van de rally?

 

1) Wat heb ik nodig voor zo’n rally?

Zin in een avontuur, een voertuig van 20 jaar of ouder, een double-entry visum voor Rusland (als je door Rusland wil rijden - binnenkort meer info op deze site), wat geld en 12 dagen vrij van werk of studie.

2) Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Een geldig paspoort. EU-burgers hebben daarnaast een visum nodig voor Rusland. Een dubbel inreisvisum, want Kaliningrad  is een Russische exclave en we rijden dus 2 keer Rusland binnen. Deelnemers die Rusland liever mijden, wordt een alternatieve route geboden, via Finland. Lees er hier alles over.

Deelnemers van buiten de EU zijn zelf verantwoordelijk voor het uitzoeken van de toelatingseisen van de afzonderlijke landen.

3) Heb ik een aparte autoverzekering nodig voor Rusland?

Volgens de Russische wet behoeven ‘afdoende verzekerde voertuigen’ uit landen waarin de Groene Kaart geldig is, geen aparte Russische verzekering. Regel dus bij je autoverzekeraar een Groene Kaart (met de code ‘RUS’ erop). Meer informatie staat hier.

4) Heb ik een internationaal rijbewijs nodig voor Rusland?

Een internationaal rijbewijs is officieel niet nodig, maar bij grenscontroles wordt er toch vaak om gevraagd. Om lange discussies en teleurstellingen te voorkomen, adviseren we je dan ook om er (voor €17,95) toch eentje aan te vragen, bij de ANWB.

5) Wat is de minimumleeftijd voor deelname?

Om mee te kunnen doen aan deze rally moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

6) Waaraan moet mijn voertuig voldoen?

Je voertuig moet minimaal 20 jaar oud zijn. Campers en caravans zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om van oorsprong niet-als-camper-gebouwde busjes als de T3, T4, GMC Vandura en Ford Transit.

Het voertuig moet verder APK-gekeurd zijn en legaal. Het hoeft nog niet bekend te zijn op het moment van inschrijving; je hebt tot het moment van visumaanvraag om een voertuig te regelen.

7) Hoe regel ik een voertuig?

Normaal gesproken biedt het internet uitkomst, maar je kunt natuurlijk ook je zus vragen of je haar koekblik mag lenen. Een auto stelen raden we af. Dat is zo’n gedoe (en voelt niet goed).

8) Waar en wanneer start de rally?

De Baltic Sea Circle start op donderdag 6 juni 2019 in Groningen. Het Starting Line Event begint om 10 uur en het officiële startsein wordt gegeven tussen 12 en 14 uur. Deelnemers ontvangen bericht met de exacte locatie.

9) Feesten

Twee keer laten we de kurken knallen: tijdens de White Nights Party, in een van de Baltische staten, en ergens boven de poolcirkel, tijdens de Arctic Circle Party. De exacte locaties blijven geheim tot aan de start van de rally.

10) Waar slapen we?

Of je nou wild-kampeert aan de voet van een gletsjer of als een prins logeert in een vijfsterrenhotel: doe dat wat het best bij je past. Zolang het legaal is, mag (van ons) alles.

11) Mag ik me laten sponsoren?

Onbeperkt! Dus vraag je autogarage om een laatste grote beurt, de plaatselijke opticien om 2 zonnebrillen en je vaste kapper om een toffe coupe voor je team. Voor nop of in ruil voor zichtbaarheid via social media, bestickering of wat je dan ook verzint.  

12) Hoe pimp ik my ride?

Je hebt je auto en je hebt je sponsors. Maak er wat moois van!  Let op: op beide voordeuren en de motorkap komt een ronde sticker met officieel rally-logo met een diameter van 45 cm. Verder komen nog op het voertuig, duidelijk zichtbaar, 2 ronde stickers met een diameter van 40 cm, met startnummer.

13) Wat te doen bij pech?

Geen zorgen: hulp is nabij.

 • Van teams, want die helpen elkaar. Altijd een handige harry in de buurt.
 • Van locals: veelal lief en behulpzaam. Zelfs als je hun taal niet spreekt.
 • Van de wegenwacht, in veel landen. Zorg wel voor de juiste dekking.

14) Wat doen we met ons voertuig na afloop van de rally?

Ons om het even. Maar we zien je natuurlijk graag terug, een volgende keer - met dezelfde of een andere auto.